top of page
  • Writer's pictureTSR24

Tammsaare pargis on avatud fotonäitus uhketest purjelaevadest

Tammsaare pargi näitusepindadel saab nüüd imetleda fotosid kaunitest purjelaevadest, mis jõuavad pealinna sadamatesse sel suvel toimuva purjeõppelaevade regati Tall Ships Races Tallinn 2024 ajal. Näitus jääb linnarahvale ja külalistele avatuks 26. aprillini.


Näituse kuraatori, Tallinna Kultuuri- ja Spordiameti juhtivspetsialisti Kristel Pedaku sõnul jõuab Tall Ships Races’i laevastik täies koosseisus Tallinnasse juulikuus, kuid juba nüüd varakevadel saab üheteistkümnega neist Tammsaare pargis tutvuda. „Tall Ships Races on maailma suurim ja vanim purjeõppelaevade regatt, mis toob Tallinna kolme sadamasse üle 60 purjelaeva nii lähiriikidest, kaugemalt Euroopast kui ka Lõuna-Ameerikast. Näitusel on esindatud Soome, Leedu, Poola, Saksamaa, Taani, Hollandi ja Ecuadori purjelaevad,” lisas Pedak.


Tallinna saabuvad laevad on väga erineva ajalooga - on kunagisi kalapüügi- ja kaubalaevu, sõjaliseks otstarbeks ehitatud aluseid, kõrgkoolide õppelaevu ning riigiasutustele kuuluvaid aluseid. Neist vanim, Taani kahvelkutter Jens Krogh ehitati 1899. aastal, näituse noorim eksponaat, hollandlaste Urania valmis 2004. aastal. Kõige suurem alus, mis Tallinnasse jõuab, on  ligi 95 meetrit pikk ja 44 meetrit kõrge kolmemastiline Poola purjelaev Dar Młodzieży. 


Kui naaberriikide laevad on siin juba tuntud külalised, siis Ecuadorist pärit Guayas jõuab Eestisse esmakordselt. Guayase näol on tegemist 1977. aastal valminud Ecuadori mereväe purjeõppelaevaga, mille kere pikkus on üle 64 meetri ja laeva kõrgus on üle 34 meetri. Uhke kolmemastiline parklaev on kui maailmameredes seilav Ecuadori suursaadik. 


Suur ja erakordne merepidu, Tall Ships Races Tallinn 2024 toimub 11.–14. juulini Lennusadamas, Noblessneri sadamas ja Vanasadama kruiisialal ning pakub palju emotsioone ja ettevõtmisi nii merel kui ka maal. Kõiki näitusel eksponeeritud aluseid saab kolmes nimetatud sadamas ka oma silmaga vaadata. 



Foto: Tallinna Kultuuri- ja Spordiamet



bottom of page