top of page
  • Writer's pictureTSR24

Tall Ships Races ja A. Le Coq 67. Muhu Väina regatt toovad juulikuus Tallinna lahe purjeid täis

Updated: Mar 5

14. juuli avaneb Tallinna lahel erakordne vaatepilt, sest lahel saavad kokku Euroopa suurimal purjeõpperegatil Tall Ships Races osalevad enam kui 60 purjelaeva ja A. Le Coq 67. Muhu Väina regatil enam kui 100 purjejahti.


Mõlemad suursündmused saavad sel aastal alguse Tallinnast samal nädalalõpul ja moodustavad kokku ühe suure merepeo, millest on võimalik osa saada nii erinevates Tallinna sadamates kui ka merel.


Kui Tall Ships Races Tallinn 2024 toimumise põhisadamad on Lennusadam, Noblessneri sadam ja Vanasadama kruiisiala, siis Kalevi Jahtklubi sadam koos Muhu Väina regati laevastikuga lisab merepeole veel haaret juurde.


„Meil on hea meel, et Tall Ships Races ja A. Le Coq Muhu Väina regatt toovad sel aastal merepeo ka Piritale, mis on sadamana Tallinna purjetamises juba ajalooliselt suurt ja tähtsat rolli mänginud,“  ütles Tall Ships Races Tallinn 2024 projektijuht Marje Tõemäe.


„Tall Ships Races  ja Muhu Väina regati purjeparaadil osalemine on võimas kogemus,“ ütles Kalevi Jahtklubi klubiülem Ain Roosma. „Eriti  noorpurjetajale, kes saab hoomata tõelist mereromantikat oma parimas kastmes. Alustada purjetamist väikese Optimist paadiga ning näha võimsaid ja suuri purjelaevu, millega purjetada täiskasvanuna suurtel meredel, toob kananaha ihule.“


The Tall Ships Races õpperegatil osaleb igal aastal pea 10 000 15-25 aastast noort 30-40 riigist ja regatil osalemine annab noortele kogemused meeskonnatööks, paneb proovile uutes ja üllatuslikes oludes ning viib seiklustesse, kust saab oskused ja sõbrad terveks eluks.


Laupäeval, 13. juulil algavad Kalevi Jahtklubi sadamas Muhu Väina regati võistluseelsed toimingud ning sadamas on avatud regatiküla. Sadam on avatud ka huvilistele. Päev kulmineerub õhtul A. Le Coq 67. Muhu Väina regati avamise ja tänavuse Eesti Laulu konkursi võitnud Puuluup kontserdiga.


Pühapäeval, 14. juulil moodustavad Muhu Väina regati jahid eskaadri ning liituvad pidulikus Mereparaadis Tall Ships Races enam kui 60 purjelaevaga.


Tall Ships Races üritusel on osalemas väga erinevaid aluseid, üsna väikestest purjekatest kuni saja meetri pikkuste ning 50-meetriste mastidega hiiglasteni välja. Kõik purjelaevad teevad Tallinna Lahel auringi, mida on väga hästi võimalik jälgida Pirita teelt. Seejärel suunduvad Tall Ships Races jahid Tallinnast Soome.


A. Le Coq 67. Muhu Väina regati esimene võistluspäev on esmaspäeval, 15. juulil, kui purjetatakse lühem avamereetapp ehk Tallinna ring. Teisipäev jätkub Tallinnas lühirajaformaadis, purjetajate keeles „vorstisõitudega“ vastu- ja allatuule rajal. Kolmapäeva hommikul purjetab Muhu Väina regatt Tallinnast Hiiumaale ja jõuab reedeks Haapsallu, kus regatt laupäeval lõppeb.


 Tall Ships Races suurejooneline merepidu - foto Tall Ships Races

bottom of page