top of page
  • Writer's pictureTSR24

KUULA | Mere Kutse: kuidas purjetada ORC võistlussüsteemis?

Võidupurjetajate kõnepruugis võib sageli kuulda väljendeid „LYS“, „ORC“, „IMS“, „IRC“ ja veel mõnda. Lühidalt kokku võttes väljendavad need lühendid erinevaid hindamissüsteeme, mille alusel saab erineva suurusega ja erinevat tüüpi jahid omavahel mõõtu võttes võrdlusse panna, ühtlustades nii nende võiduvõimalusi.


Saates räägivad ühe sellise ehk ORC (Offshore Racing Congress) kasutamisest meie vetel Eesti Jahtklubide Liidu avamere komisjoni liikmed Piret Salmistu ja Karl-Hannes Tagu. Saadet juhib Kaidor Kahar.


Põhjuse selleks annab otsus, millega mindi Eestis 2020. aasta hooajast üle mitmete teiste riikide eeskujul – nagu Norra, Leedu, Soome – üle ainult ORC hindamissüsteemile. Küsimusi tekitas see otsus paljudes purjetajates, kuid tegelikkuses on kõik väga lihtne: paat tuleb võtta Maanteeametis arvele, saada sellele Puri.ee kadu purjenumber ja siis juba ORC tunnustatud mõõtja abil paat registrisse saada.


„ORC annab igal aastal enam kui 40 riigis välja 10 000 mõõdukirja. Tegemist on kõige levinuma, tehniliselt kõige arenenuma tööriistaga, et kõik paadid saaksid ühel ja samal võistlusel samadel alustel võistelda,“ räägib ORC tunnustatud mõõtja Tagu. ORC on valemipõhine, selge ja läbinähtav: on olemas konkreetsed reeglid ja midagi ei tuletata niisama.


Kuula saadet



Eesti Jahtklubide Liidu avamere komisjoni liikmed Piret Salmistu ja Karl-Hannes Tagu. Saadet juhib Kaidor Kahar. Foto: Delfi Meedia

bottom of page